Zeleno Srce

To je moje življenje in poskušam ga živeti zdravo, srečno in okolju prijazno.

Vegani jejo zdravo… res?

na marec 16, 2012

Zelo pogosto slišim kako ljudje govorijo, da bi naša prehrana morala biti uravnovešena in, da bi morali jesti vsega po malo. In, ko jim rečeš, da si vegan, te napadejo in ti poskušajo dopovedati, da tvoje telo potrebuje meso in mleko, ter drugo hrano živalskega izvora. Ampak oprostite, toliko raziskav potrjuje ravno nasprotno. Toliko različnih virov dokazuje, da naše telo ne potrebuje vse te hrane, da dobi dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih potrebuje. Preveriti je samo potrebno katera hrana rastlinskega izvora vsebuje snovi, ki bi jih običajno dobili v hrani živalskega izvora.
In nato ponovno pride tista “uravnotežena prehrana”… Kaj ni čudno, da nam to omenjajo, le kadar pridemo do veganske prehrane (jaz je ne smatram kot dieto, ampak kot življenjski slog)? Izgleda, kot, da vsejedci ne rabijo paziti na svojo prehrano. Saj vese, nihče jih ne nadleguje, ker pač jejo meso. Ampak po drugi strani, koliko sadja in zelenjave pa pojejo? Poznam nekaj ljudi, ki v celem dnevu ne pojejo nobene zelenjave ali sadja, včasih celo nekaj zaporednih dni! Ampak to je vredu… ker jejo meso nima veze…
Zbudite se! Dejstvo je, da vse snovi, ki jih potrebuje vaše telo lahko dobite v hrani rastlinskega izvora. Zato si želim, da bi ljudje nehali obsojati naše odločitve za veganstvo. Izgleda, kot, da so ljubosumni, saj smo se odločili za neko drugačnost, upali smo si narediti neko spremembo, oni pa se le-te preveč bojijo. Normalno je, da se ljudje bojimo stvari, ki jih ne poznamo, ampak bodimo realni, toliko ljudi že priča o zdravju, ki so gra pridobili s to prehrano, ter naj ne omenjamo toliko narodov in kultur, ki tako živijo že stoletja?!

Ampak kot govori naslov te objave, vsak vegan ne je zdravo, tako kot ne vsak vsejed ali kdorkoli že. Nekateri vegani vseeno obiskujejo restavracije s hitro prehrano in naročijo pomfri, ter mislijo, da če bodo naročili ocvrt tofu ali seitan, to pa je vredu. Hrana, ki je ocvrta v tonah olja ni nikoli zdrava, prav tako kot ne prekomerno uživanje bele moke in tako dalje… To ni zdravo življenje. Zdrava prehrana pomeni jesti veliko surove hrane (sadje, zelenjava, oreščki…) in manj kuhane hrane. Kuhana hrana ne bi smela biti ocvrta, ampak jo raje poskušajte skuhati na pari. Kakorkoli že, poskušajte uporabljati čim manj olja! In nadomestite belo moko s kakšno drugo, polnozrnato. Tu bi lahko napisala še toliko stvari, ampak mislim, da sem nekako razjasnila stvari.

Prav tako nas ljudje radi obsojajo, ker delimo svoje razmišljanje o veganstvu. Počutijo se napadene. No, nekateri vegetarijanci in vegani so res nekoliko vsiljivi in mislijo, da bodo s silo prepričali ljudi, da spremenijo svojo prehrano. Ampak večina nas miroljubno deli svoje misli, pa smo vseeno kdaj napadeni s strani vsejedcev. Predvidevam, da so oni tisti, ki imajo probleme, saj so se oni odločili, da bodo brali naše bloge in tako dalje. Poskušajte biti bolj odprtega razmišljanja in spoštujte raznolikost in seveda predvsem spoštujte druge ljudi!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: