Zeleno Srce

To je moje življenje in poskušam ga živeti zdravo, srečno in okolju prijazno.

Zdravo sladilo – Stevia

na februar 27, 2012

Ste že kdaj slišali za stevio? Jaz nisem, dokler nisem naletela na bHIP Blue Energy Blend, kjer je stevia uporabljena kot sladilo, namesto navadnega sladkorja. Nato sem si o tem prebrala več člankov in spoznala nekaj res zanimivih dejstev o tem tako imenovanem sladkorju.

Kaj je stevia?
Stevia je rastlina izredno sladkega okusa. “Pravzaprav je to izredno nekalorično zelišče, ki izvira iz Paragvaja, uporabljano kot sladilo in ojačevalec okusa že stoletja.” Source
In ja, prebrali ste pravilno, ne vsebuje nobenih kalorij, kar pomeni, da je to sledilo odlično za tiaste, ki pazijo na količino kalorij, ki jih zaužijejo.

Zgodovina stevie:
“Guarani Indijanci iz Paragvaja, poznajo to sladko zelišče že stoletja in si že od ‘starodavnih časov’ z njim sledijo čaje. Od začetka 19. stoletja je uživanje stevie v tej regiji postalo zakoreninjeno – ampak ne le v Paragvaju, temveč tudi v sosednji Braziliji in Argentini.” Source

V začetku 20. stoletja je stevia postala bolj poznana v Novem Svetu in prav tako po drugih predelih Južne Amerike. Informacije o tej rastlini so se počasi širile tudi po drugih delih sveta. “Tržni potencial stevie je bil že pred tem dobro poznan mnogim drugim, ki pa niso bili ravno navdušeni nad njo. Leta 1913 so v uradnem laboratorji v Hamburgu, Nemčija, napisali, da je ‘prejeti primerek dobro poznana rastlina, ki je že pred leti vzbudila pozornost proizvajalcev sladkorja po svetu.'” Source

Dandanes jo gojijo v približno 10 drugih državah izven Južne Amerike, vključujuč Japonsko, Kitajsko, Nemčijo, Malezijo, Izrael in Južno Korejo.

Zdravje
Stevija je dokazano varna za uporabo in je zdrava alternativa drugih sladkorjev in sladil. Odlična je za ljudi z diabetisom.

Dostopnost
V mnogih država se lahko dobi stevia v prahu, ampak v večini primerov jo prodajajo kot prehrambeni dodatek. V nekaterih državaj je stevia v prahu prepovedana in razlog za to naj bi bil “premalo raziskav”, vendar pravi razlog je enostavno industrija sladkorja. Ampak smešno je, da tudi, če je stevia v prahu prepovedana, je zelo pogosto dovoljena kot rastlina, ki jo lahko celo kupite v vrtnarskih centrih. Torej jo še vedno lahko uporabljate ali iz nje sami naredite prah. Torej pravzaprav je prepoved stevie v prahu le še en primer, kjer industrija onemogoča boljšo rešitev…
V Sloveniji je bila ta rastlina že lep čas na voljo v vrtnarskih centrih, ampak letos je postala dostopna tudi v prahu v trgovinah Müller. Ampak opazila sem, da en od izdelkov vsebuje le nekaj procentov stevie, preostanek izdelka pa sestavlja neko umetno sladilo, torej to ni to kar bi želeli. Ampak opazila sem, da en od izdelkov res vsebuje le stevio, ampak ne v prahu, temveč v obliki majhnih tabletk.

Rastlino stevia imam doma, ampak je še nisem uspela preizkusiti, saj jo je napadla ogromna zelena gosenica, ki je pojedla skoraj vse liste. Torej, še vedno čakam na mojo ubogo stevio, da si opomore. =)

Advertisements

2 responses to “Zdravo sladilo – Stevia

  1. Zdravnik pravi:

    Zanimivo. Stevia je zame čista novost. Hvala za en kup novic.

  2. Anja pravi:

    Ni za kaj. =) Prav razveseli me, ko vidim, da se kdo preko mojih objav nauči kaj novega. Motivacija za nadaljevanje. =)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: