Zeleno Srce

To je moje življenje in poskušam ga živeti zdravo, srečno in okolju prijazno.

Oblačila iz bambusa

na februar 26, 2012

Vir: http://www.ecogreen4us.com

“Oblačila iz bambusa ali blago iz bambusa je narejeno iz bambusovih vlaken. Bambus kot surov material ima ogromno prednosti v primerjavi z organskim bombažem. Bambus lahko zraste do 35 metrov visoko in je najhitreje rastoča lesena rastlina na Zemlji. Bambus je družina trave, ki jo lahko najdemo v mnogih tipih podnebja, od mrzlih gora do tropskih območij kjerkoli na svetu. Ker bambus zelo hitro raste in dejstvo, da lahko raste skoraj kjerkoli na svetu, ga uvrščamo med najbolj samozadostne, okolju prijazne in domiselne rastline za proizvodnjo tekstila.

Bambus lahko zelo uspešno raste brez uporabe kakršnihkoli pesticidov. Redko ga napadejo kakšni zajedalci ali mikrobi. Blago iz bambusa ima tudi anti-bakterijske lastnosti. Znanstveniki so odkrili, da ima bambus unikatne anti-bakterijske in bakteriostatične bio-agente imenovane “bamboo kun”. Odkritje je potrdila Japonska Tekstilna Inšpekcija (Japan Textile Inspection Association). Na primer, tudi po petdesetkratnem pranju, ima bambus še vedno odlično anti-bakterijsko funkcijo.”

Kakšen je občutek biti oblečen v oblačila iz bambusa?
“Blago iz bambusa je izredno mehko in, ko ga nosiš je občutek, kot, da bi nosili kašmir. Blago je mehko in izredno udobno. Če blago iz bambusa pogledamo pod mikroskopom lahko vidimo, da ima bambusovo vlakno okroglo, gladko površino. To je razlog, da kadar ga nosimo občutimo mehkobo in čutimo, da se odlično prilega naši koži.

Blago iz bambusa odvaja vlago in vam tako omogoča udobje in suhost. Blago sprejema vlago telesa, ki nato izhlapi in omogoča suhost in udobje vašega telesa. Pri testih materialov, ki so jih izvajala različna podjetja, je blago iz bambusa (100% bambusova vlakna) absorbiralo vodo bolje kot organski bombaž (100% bombažna vlakna) – približno 1,8-krat bolje.”

“Bambusovo blago zelo diha, saj so bambusova vlakna v prerezu polna različnih mikro-razpok in mikro-luknjic. Oblačila iz bambusa so močna in trpežna. Testi kažejo, da so bambusova vlakna zelo odporna na odrgnine in so zelo dolgotrajna.

Oblačila iz bambusa so odlična za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo, saj v tem primeru nobene kemikalije ne morejo dražiti kože. Vlakna so gladka in zaobljena in tako nemoteča. Na lestvici UPF (Ultraviolet Protection Scale – začita pred UV žarki), je blago iz bambusa doseglo 50 točk, kar pomeni, da prepreči 98% UV žarkom, da bi dosegli vašo kožo.”

Nega oblačil iz bambusa

“Oblačila iz bambusa se lahko perejo v hladni ali topli vodi, do 60°C ali 140°F z nežnim detergentom, brez belila.” Najbolje je, če uporabljate čim bolj naravne detergente.
“Najboljše je sušenje na soncu, če je to le mogoče, razen, če gre za blago, ki vsebuje naravna barvila – to naj bi se sušilo v senci, stran od direktne sončne svetlobe. Sušenje v sušilcu je sprejemljivo, ampak se mu poskušajte izogniti. Prevečkratno sušenje na tak način lahko poškoduje blago.”

Vir: http://www.ecogreen4us.com

Moram priznati, da so oblačila iz bambusa res presenetljiva. So odličen nadomestek vseh sintetičnih športnih oblačil (res so super “švic perilo”) in so še posebej primerna za ljudi z alergijami.

Pojavlja se vedno več podjetij, ki ponujajo oblačila iz bambusa, ampak jaz in moj fant jih kupujeva pri slovenskem proizvajalcu: www.bambusperilo.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: