Zeleno Srce

To je moje življenje in poskušam ga živeti zdravo, srečno in okolju prijazno.

Potrebujete avto?

na februar 23, 2012

Ste lastnik avtomobila? Mogoče dveh? Koliko avtomobilov je v vašem gospodinjstvu? V teh časih ima skoraj vsak svoj avto in čisto običajno je že, da ima mamica svoj avto, očka svoj avto in otroci, ki so dovolj stari svoj avto. Torej ni nič nenavadnega, če ima ena družina tri ali štiri avte. Ampak ali jih res potrebujemo? En ali dva avta na družino res nista dovolj?

Naredimo seznam stvari, ki nam pojasnijo zakaj je drago imeti avto, nato pa pomislite kaj se zgodi, če imate več avtomobilov…
Nakup avta – Ni poceni, tudi če kupite star, rabljen avto. Če ni v res slabem stanju ali pa z njim ni nekaj narobe, potem boste verjetno zapravili kar nekaj denarja…
Registracija – Ne pozabimo, da moramo to opraviti vsako leto…
Zavarovanje – Tudi, če vzamemo le osnovno zavarovanje, ki ga nujno potrebujemo, še vedno stane kar nekaj denarja. Včasih nas to stane celo več kot pa je avto dejansko vreden (če imamo star avto). In ne pozabimo, da moramo to plačati vsako leto! In če želimo še dodatno zavarovanje za parkirišča, zavarovanje za sopotnike, asistenco in tako dalje, moramo plačati še več.
Gume – Avto potrebuje nove gume vsake 2-3 leta in, če živite v podnebju s hladnejšimi zimami, boste potrebovali tudi zimske gume. To zna biti precej drago, ampak je ena najpomembnejših stvari!
Vzdrževanje – In seveda je tu še vzdrževanje. Žal ni tako, da bi kupili avto in vse bo v najlepšem redu do konca vašega življenja. Ne. Avto potrebuje redne preglede in se lahko poškoduje, njegovi deli se lahko obrabijo. Torej to nas pripelje do še več stroškov, ki običajno niso predvideni in lahko se zgodi, da boste zapravili veliko denarja za popravila. Veliko stvari se lahko pokvari, večina delov pa ni ravno poceni.
Gorivo – In nazadnje je tu še gorivo. Cene goriva naraščajo izredno hitro in, če se želite voziti ga morate kupiti. Prav, mogoče imate električni ali hibridni avto ali kaj podobnega – to pomeni, da imate eno skrb manj, ampak večina nas še vedno uporablja običajne avtomobile, kar pomeni, da zapravimo ogroooooooomno denarja za gorivo.

Prepričana sem, da so še kakšni stroški, ki bi jih lahko zapisala, ampak predvidevam, da te osnove povejo kar sem želela. Če potrebujete še večji šok si poskušajte izračunati koliko denarja letno porabite na gorivu in koliko plačate za zavarovanje… To vam bo dalo misliti. Imeti avto je drago. Dobro, mogoče boste rekli: “Ampak POTREBUJEM avto!”

Pomislimo, če ga zares potrebujete.
Potrebujete ga za v službo? Res? Ni nobenega javnega prevoza, ki bi vas pripeljal do delovnega mesta? Mogoče se lahko peljete skupaj sodelavcem? Razmislite.
Potrebujete ga za na dopust? Ja, mogoče je res priročno, ampak na dopust se gre prav tako lahko z javnim prevozom! Lahko pa najamete avto ali pa si ga sposodite od prijatelja. Če pa pogosto potujete s turističnimi agencijami pa tako ali tako ali tako oni priskrbijo potrebne prevoze.
Potrebujete ga za v trgovino? Ne ga ne. Do trgovine greste lahko peš ali pa z javnim prevozom. Lahko pa se zmenite z nekom, ki ima avto, da se skupaj odpravite po nakupih.

Vem, vem, včasih je imeti avto res uporabna stvar, ki nam olajša življenje. Ampak kot sem že omenila, običajno je en avto na družino dovolj za naše potrebe. Vsak družinski član res ne potrebuje svojega avta. Torej, če bi vaša družina imela en avto, bi se z njim še vedno lahko odpravili na dopust, prevažali večje predmete, peljali otroke v šolo in podobne stvari.
Imela sem svoj avto, včasih ga pogrešam, ampak, ko pomislim koliko manj zapravim in koliko dobrega s tem storim za okolje, se neham obremenjevati s tem. Uporabljam javni prevoz ali pa se peljem skupaj z ljudmi, ki imajo avto. Če je vreme primerno uporabim kolo in na tak način še naredim nekaj dobrega za moje telo!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: